Tampereella löydettiin Industry 4.0 osaamistarpeita ja saatiin tuntuma elinkeinoelämän, tutkimuksen ja koulutuksen yhdistävästä FieldLabista

Industry 4.0 on teollisuustuotannon kokonaisvaltainen muutos, jossa digitaalitekniikka ja internet yhdistyvät perinteisen teollisuuden kanssa. Neljäs teollinen vallankumous tuo merkittäviä muutoksia mm. suunnitteluun, valmistusjärjestelmiin sekä tuotteiden valmistukseen, käyttöön ja huoltoon tarjoten paljon hyötyjä, mutta myös uutta opittavaa.

Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) toukokuussa järjestetty yrityksille suunnattu Industry 4.0 aiheinen kick off -tilaisuus onnistui erinomaisesti. Paikalla oli yrityksen edustajia, TAMKin Konetekniikan neuvottelukunnan jäseniä ja koulutuksen asiantuntijoita; yhteensä lähes 30 kiinnostunutta osallistujaa. Tilaisuudessa tutustuttiin myös TAMKin konetekniikan uudistuviin laboratoriotiloihin Industry 4.0 -teemassa sekä keskusteltiin digikyvykkyyksiin liittyvistä osaamistarpeista ja erilaisista yhteistyömahdollisuuksista.

Anne Cumini avasi tilaisuuden ja esitteli Digikyvykkyys-hanketta ja sen tarjoamia koulutuksia ja yhteistyötä yrityksille. Markus Aho johdatteli kuulijat tilaisuuden teemaan ajatuksia herättelevällä Industry 4.0 esittelyllä. Mika Ijas kertoi TAMKin konetekniikan FieldLabin edelleen kehittämisestä ja uusista laiteinvestoinneista, ja tilaisuuden päätteeksi pääsimmekin tutustumaan nykyisiin konetekniikan laboratorioihin. Ennen laboratoriokierroksia Jere Siivonen ja Anne Cumini fasilitoivat vielä ideointityöpajan, jossa kartoitettiin Industry 4.0 osaamistarpeita.

TAMKin Konetekniikan laboratoriotiloja ja laitteita meille esittelivät Harri Laaksonen, Jani Katajisto, Tomi-Pekka Nieminen, Jere Siivonen ja Joni Nieminen. Pääsimme tutustumaan 3D-skannaukseen, ainetta lisäävään ja poistavaan valmistukseen, yhteistyörobotiikkaan, koordinaattimittaukseen ja virtuaaliteknologioihin.  Lisäksi IDEAL PLM:n Niko Laukkanen esitteli uusimpia PLM-järjestelmiä ja NX-ratkaisuja.

TAMKin YAMK-opiskelijaryhmä on perustanut Industry 4.0 LinkedIn-alustan, jota esittelivät opiskelijat Irja Koljonen ja Jouni Kananen. Kuka tahansa voi liittyä ryhmään, jossa voi tiedottaa ja keskustella Industry 4.0 -teemaisista aiheista ja tapahtumista.

Kiitämme kaikkia tilaisuuteen osallistuneita. Saimme kartoitettua konkreettisia koulutus- ja yhteistyötarpeita, joiden pohjalta suunnittelemme syksyn koulutuksia Tampereella. Koulutukset ovat hankkeen aikana maksuttomia.

Tampereella koulutusten aiheita ovat digitaalinen tuotekehitys, digitaalinen valmistus, 3D-tulostus ja yhteistoimintarobotiikka. Lisäksi yrityksillä on mahdollisuus tarjota Digikyvykkyys-hankkeelle kehittämishaasteita.

Teksti ja kuva: Helena Tirronen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *