TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU
Digitaalinen tuotekehitys
Digitaalinen tuotekehityksen valmennus tarjoaa tietokoneavusteisten ohjelmistojen (CAD/CAM/CAE), mallien (digital twin eli digitaalinen kaksonen) sekä suunnittelualustojen liittyvää osaamista sekä ymmärrystä, miten näitä voidaan hyödyntää tuotteen elinkaaren eri vaiheissa. Samaa koneesta tai laitteesta luotua kaksosmallia käytetään kuvaamaan todellisen koneen käyttöä ja käyttäytymistä aina konseptisuunnittelusta tuotteen valmistusprosessiin ja markkinointiin asti. Laskennallinen optimointi ja erilaiset suunnitteluanalyysit mahdollistavat koneen toimintojen optimoinnin sekä eri vaihtoehtojen kustannustehokkaan vertailun.
Digitaalinen valmistus
Digitaalisen valmistuksen valmennuksen tarjoamia keskeisiä osaamisia ovat tietokoneavusteisen valmistuksen menetelmät sekä ohjelmistot (CAD/CAM). Kappaleiden suunnittelussa ja valmistuksessa on osattava hyödyntää CNC-työstökeskuksien monipuolisia ominaisuuksia, tietokoneavusteisten osien koneistuksen simulointia postprosessoiduista ohjelmista simulointiohjelmistoon tehdyillä konemalleilla, sekä valmistusta moniakselisilla CNC-työstökoneilla. Valmistuksessa on osattava hyödyntää myös joustavia FM-valmistusjärjestelmiä ja osattava käsitellä materiaalivirtaa ko. ympäristöissä.
3D-tulostus
AM (Additive Manufacturing, ainetta lisäävä valmistus, 3D-tulostus) tarjoaa huomattavia etuja valmistavalle teollisuudelle sekä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Valmennuksen tarjoamia keskeisiä osaamisia ovat eri 3Dtulostusteknologioiden ja -menetelmien mahdollisuudet, erityispiirteet ja rajoitteet, 3Dtulostuksen suunnittelu- ja valmistusketju materiaalista valmiiksi komponentiksi (DfAM, tulostettavuus), 3D-tulostustettavan osan suunnittelumetodiikat, tietokoneavusteiset suunnittelutyökalut, 3Dtulostusmateriaalit ja niiden valinta sekä 3Dtulostimet ja niiden valinta.
Kevytrobotiikka
Kevytrobotiikka eli palvelurobottien tai yhteistoimintarobottien käyttö teollisuudessa lisääntyy merkittävästi. Valmennuksen tarjoamia keskeisiä osaamisia ovat valmistusprosessien potentiaalisten robotisointikohteiden tunnistaminen, robotti-investointiprojektien tehokas toteuttaminen huomioiden tekniset ja taloudelliset reunaehdot sekä turvallisuuden ja käyttäjäkokemuksen näkökulmat, robotiikan sovellettavuus ketterässä piensarjatuotannossa (simulointi, aistijärjestelmät, työkalu- ja apulaitesuunnittelu) sekä robotisoidun tuotannon huomiointi tuotesuunnittelussa.
TAMKin syksyn 2019 Tegnologiat tutuksi -koulutukset
- 2.9. Robotiikka tutuksi. TAMK, B6-29
- TULOSSA 10.10. PDM tutuksi. TAMK
- TULOSSA 29.10. FMS tutuksi. Fastems Oy
- TULOSSA 28.11. 3D-tulostus tutuksi. TAMK
Ilmoittautuminen viikkoa ennen koulutuspäivää. Lisätietoa koulutuksista Uutiset ja tapahtumat -jutuista.
